april FOOL

Assalamualaikum

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama.

Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol.

Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri.. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya

merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.so


jangan la sambut . . .


PADA abad ke 18 masihi,Sepanyol berkembang menjadi sebuah negara Islam yg maju dan makmur apabila di tadbir oleh penguasa Islam.keadaan ini tidak disengani oleh org kafir yg berjiran dgn sepanyol.Mereka mahu lihat Islam hancur tetapi kbyakn usaha mereka untuk melakukan'y GAGAL.Akhirnya mereka menemukan satu cara,dn amat mudah.org org islam terpaksa bersembunyi di rumah,gua dan mcm2 lg bg menyelamatkn diri dr tentera salib.Satu hari itu,tentera salib mengumumkan penduduk GRANADA dibenarkan untuk keluar dari penempatan mereka dgn selamat dn dibenarkn menaiki kapal untuk keluar drpd sepanyol.Percaya dgn kata kata tentera salib tersebut,seluruh org GRANADA yg bersembunyi td keluar berkumpul di pelabuhan.Tentera salib yg bersembunyi itu lantas membakar keseluruhan penempatan di situ termasik golongan islam yg msih terus bersembunyi di dalam rumah.Ribuan Umat islam yg sudg berkumpul di pelabuhan hanya tergamam tanpa berbuat apa apa bila melihat tentera salib bukan sahaja membakar rumah malah turut membakar kapal yg mereka sepatut'y naikki tersebut.Kesemua umat islam yg terkepung td,lalu dgn kejam'y tentera salib MENYERANG & MEMBUNUH kesemua umat islam yg berada di pelabuhan itu termasuklah kanak2 dan wanita tanpa belas kasihan.Mayat bergelimpangan,laut yg biru bertukar menjdi merah.DAN tragedi berdarah ini berlaku pada 1 APRIL tahun 1847 masihi dan di kenali sbg "THE APRIL FOOL DAY" oleh golongan kristian.


2 pucuk surat:

HARSYEZAIRY

Based on dis story, I think dis story related da history of da Andalusian government downfall...
or " The Hidden History of Islam"... n Thariq Ibn Ziyad is da most important character...

(Speaking beb!!..)

aneng hitchies

then , dun celebrate it lorh !

 

Followers