bacaan untuk orang yang sedang GAGAL . orang yang BERJAYA dilarang !


" orang berlari sedangkananda tiada kaki , adalah tidak bijak untuk cuba berlari ,

sebaliknya

jadilah seperti sang kura - kura bergerak mengikut kapasiti yang ada

yang penting sampai "
Ada pepatah dalam bahasa Inggris yang mengatakan `you are what you eat'. Apa yang Anda makan selain menggambarkan kesihatan fizik dan emosi Anda, juga mempengaruhi keadaan pikiran dan kesihatan sel-sel otak Anda. Menurut beberapa penelitian, ada beberapa jenis makanan yang menjauhkan kita dari penyakit Alzhaimer dan bentuk-bentuk lain dari Dementia atau gejala pikun kerana proses penuaan.Menurut Cynthia Green, PhD, pendiri dan direktur dari `the Memory Enhancement Program at Mount Sinai School of Medicine in New York City' yang juga penulis buku ` Brainpower Game Plan Book' mengatakan bahawa ada beberapa cara untuk memelihara agar sel-sel otak tetap muda, sehat, dan tajam serta mencegah otak dari perosakan yang disebabkan oleh peradangan. iaitu dengan memilih makanan secara cerdas untuk memelihara sel-sel otak tetap cerdas disamping olah raga teratur plus mengerjakan `olah otak setiap hari dengan mengerjakan permainan-permainan yang merangsang perkembangan sel-sel otak.


Berikut ini ada 10 jenis makanan yang dianjurkan oleh Cynthia Green untuk meningkatkan ingatan dan daya otak kita:


1.Ikan yang berlemak: Misalnya ikan salmon, makerel, tuna, sardine kaya akan omega 3 yang sangat bermanfaat untuk kesihatan pikiran. Pada tahun 2006 di Tufts University menemukan bahawa pada orang-orang yang makan ikan 3 kali per minggunya memiliki kadar DHA tertinggi dalam darah mereka yang boleh mengurangi resiko terserang penyakit Alzheimer sampai 39%.


2. Sayur berwarna hijau maupunataupun yang memiliki 4 kelopak bunga: brokoli, kembang kol, bokchoi, kubis, kale yang kaya akan anti oksidan (vitamin C kaar tinggi) dan carotenoid yang mampu melindungi otak dari kerosakan.3. Apokad, minyak sihat (olive oil, canola oil), kacang-kacang dan biji-bijian. Penelitian membuktikan bagi yang mengasup makanan yang mengandung vitamin E (bukan dari suplemen), boleh menurunkan 67% kemungkinan mendapatkan AD.4. Dark chocolate: Coklat yang tidak dicampur susu (paling tidak 70% kandungan coklatnya) mengandung flavonoid yang berguna bagi kesihatan otak selain itu juga menurunkan tekanan darah. Makanan lain yang mengandung flavonoid: epal, buah anggur merah dan ungu, red wine, bawang merah, teh dan bir.5. Curcumin: Biasakan menambah bumbu dapur yang mengandung zat curcumin, misalnya kunyit, atau minum ramuan jamu yang dibuat dari kunyit atau temulawak. kerana zat curcumin boleh membersihkan protein di otak yang menyebabkan penyakit Alzheimer yang disebut amyloid.6. Beras merah, havermout/oatmeal, dan whole grains: membantu mengstabilkan kadar gula dalam darah kita. Glukose adalah salah satu sumber energi yang penting bagi otak. Bila tidak dipenuhi maka kita akan mudah lupa dan sulit berkonsentrasi. Selain itu, gula alami boleh didapati dari buah-buahan, sayur, dan kacang polong.


7. Air putih: 3/4 bagian dari otak manusia terdiri dari air. Selain itu, seluruh sel kita juga memperlukan air putih yang sihat untuk boleh bekerja dengan baik. Penelitian di Ohio University, menemukan bahawa orang-orang yang cukup air putih (bukan cairan lainnya) memperoleh nilai yang tinggi pada tes brainpower daripada yang kurang minum air putih. Biasakan minum 6-8 gelas air putih/hari.8. Pegagan: atau lebih dikenal gotukola (Centella asiatica/kaki kuda). Dipercayai glikosida triterpenoida yang disebut asiaticoside merupakan antilepra dan penyembuh luka yang sangat luar biasa dan meningkatkan saraf memori. Orang India minum teh gotukola untuk meningkatkan daya memori dan awet muda. Pegagan boleh didapati di pematang-pematang sawah.


9. Caffein: Walaupun ada pro dan kontra tentang caffeine untuk kesihatan, sebuah penelitian di Perancis menunjukkan bahwa wanita yang minum 3 cangkir kopi atau lebih mampu mengingat kata-kata lebih daripada wanita yang tidak minum kopi atau minum hanya sedikit kopi. Tapi perlu diingat, kelebihan dos caffeine boleh mengakibatkan boomerang (da lupa dalam malay) bagi kesihatan.10. Buah beri: Stroberi, rasberi, bluberi mengandungi banyak antioksidan, terutama bluberi. Sayangnya bluberi susah didapati. Akan tetapi kita boleh membeli bluberi beku dan bisa diproses untuk olesan roti atau pun sirap.

anda gagal kali pertama bukan disebabkan anda bodoh tetapi sebab anda

tidak mendapat hak sebagai gelaran 'orang bodoh'0 pucuk surat:

 

Followers