#1 : Vector & it's shading


request dari Keri Ikhwan

1 . open image macam biasa

2 . Duplicate 2 kali ya !

3 . save la apa pun janji menjadi & klik OK !

4 . Turn OFF vasibility top tu . 
(tengok anak panah aneng buat)

5. Desaturate layer yang tengah
senang jer . tak yah penim - penim @_@
tekan Ctrl + Shft + U (serentak)

6. Pastikan korang dapat hasil cam aneng buat
(grayscale image)
Kemudian , posterize kan nya

7. Ikut jer step aneng buat

8. A small box will popped up untuk level . 
taruh angka 9 then klik OK !

9.  Rename sebagai 'posterized'
Layer posterized guna pada bila korang dah betol - betol STUCK find the nose to be a little difficult and use the posterize layer to help me . HAHA)
PLEASE PLEASE PLEASE don't use it to create ur vector .
If u do , ur resulting image will be BLAND,BORING & LACK ANY ARTISTIC MERIT !


10. Sekarang korang dah boleh TURN ON layer top

11 . Buat satu layer baru & pastikan layer tu berada di no.2

12. Grab pen tool korang & pastikan beberapa perkara
(lihat image bawah sini)

Oen Tool Shape Layers


13. Kalau terasa pic korang amat tecik / mata korang rabun nak select face
boleh zoom (tekan Ctrl + space)

14. Untuk kaler tone skin aneng gunakan #decfb8 & fill the shape !

15. Kalau menjadi lock layer OK !
so , x der la nanti korang TERsalah jari jemari TERemove pape yang penting
macam ape yang da buat . HAHA
#tersalah remove macam mana nak fill face . SORRY yer

------------------------------------------------------------------------------
** Bahagian rambut **
(ikut jer step buat muka tadi cuma tone nye pilih kaler gelap / hitam)
dan save layer korang as 'hair'


daripada image di atas, korang nampak kan macam mana aneng blocked out all the main shape


------------------------------------------------------------------------------
** bahagian mata **


NASIHAT TERBAIK dari Aneng : 
jangan sesekali korang guna 'pure white' untuk eyeball . Nanti mata korang nampak
tersangat pelik tak ubah macam mata Zombie !


nampak tak tone nye ? ikut step nih

> macam biasalah . basic shape untuk mata . Aneng gunakan Inner Glow untuk iris mata.
Pastikan guna eclipse tool untuk bentukkan pupil .

> Tambah Eyelashes (erkkk . eyelashes Aneng nampak macam kaki lipas jer kan?)
Aneng dapat satu teknik macam mana nak buat dengan cepat .
tak pastilah korang da taw ke belum
Cuma buat satu & duplicate , altering with transform dan gunakan convert point tool .

> nak dapatkan mata sexy cam aneng wat ?
Cuma ejas layer opacity !


------------------------------------------------------------------------------
** skin shading **


Time nak buat light & dark area pastikan layer  korang low opacity
(around 15%)

aneng sarankan guna kaler ni je untuk tone skin . 


layer hidung

Photoshop Vector Tutorial 09
layer mulut

> nak dapatkan layer mulut yang chumil , ejas mode .

SIAP !

Puas hati tak ? Sory kalau bahagian akhir terlampau short
malas nak prnt screen
HAHA
nantilah Aneng wat video untuk tutorial nih
nanti senang la korang (for beginner) nak paham kalau dah tengok step macam ni
apa pun . . .

GOOD LUCK kepada yang mencuba !
komen

5 pucuk surat:

keri ikhwan

Thx ye cik aneng, susah2 buat tutorial ni...
tngah mencuba teknik2 tu dng gigihnya

aneng hitchies

haha . pandai - pandai la ko imagine yang selebihya . Gud luck !

Nor Abdullah

Assalamualaikum aneng..hoohoh> akak try buat jap ni.. tp samapi bahagian mata tu da tak tahu.. mana nak cari inner glow . nanti aneng wat tuto video ye.. kasitau akak.. post lam WLA.. hehe. sykran dik.. arigato gozaimas ^^

aneng hitchies
This comment has been removed by the author.
aneng hitchies

waalaikumussalam
o . ok

 

Followers