Apakah GIMP ?


Menggunakan GIMP untuk Edit Gambar Menggunakan GIMP untuk Edit GambarGIMP ialah singkatan kepada GNU Image Manipulation Program. Ia merupakan sejenis perisian sumber terbuka yang diedarkan secara percuma. Ia dikatakan sebagai saingan terhadap perisian Adobe Photoshop. Ini adalah kerana kebolehan GIMP yang hampir menyamai Photoshop, seperti menyunting imej, membentuk gambar dan mengubahsuai foto.
GIMP amat mudah digunakan serta berkebolehan melaksanakan berbagai tugasan seperti yang dilaksanakan oleh Photoshop. Antaranya ialah mewarna jadi lebih mudah, menyunting dan menjadikan gambar foto yang lebih berkualiti, sesuai ditukarkan dalam berbagai jenis format akhir (.jpg, .gif, .png, dll) serta berkeupayaan memproses imej yang banyak secara berkelompok.
Pembangunan GIMP dikatakan sangat pantas dan ektensif. Rekabentuknya memudahkan plug-ins dan fail-fail sambungan lain digabungkan.
Ciri-ciri GIMP
  • Dilengkapi dengan peralatan untuk melukis dan mewarna (painting tools) seperti Brush, Pencil, Airbrush, Clone dan berbagai lagi yang lebih kurang sama seperti yang terdapat pada Adobe Photoshop.
  • Boleh membetulkan kesilapan (redo/undo) lebih daripada sekali bergantung kepada saiz disk
  • Peralatan pengubahsuaian (transformation tools) seperti yang ada dalam Adobe Photoshop iaitu rotate, scale, shear dan flip
  • Menyokong berbagai jenis format fail imej, seperti .gif, .jpg, .png, .tiff, .tga, .psd, .pdf, .bmp, .pcx dan banyak lagi.
  • Dilengkapi juga dengan peralatan untuk memilih (selection tools) iaitu bentuk segiemapat, bujur dan bentuk-bentuk rawak.
  • Plugins yang mesra pengguna
Pembangunan GIMP
GIMP telah dicipta oleh Peter Mantis dan Spencer Kimball. Beberapa orang pembangun juga telah menyumbangkan plugins ciptaan masing-masing untuk tujuan pembangunan GIMP.

sumber : UKM


komen

0 pucuk surat:

 

Followers